Между 9 и 14 август очакваме метеорния поток Персеиди. Това е

...
Между 9 и 14 август очакваме метеорния поток Персеиди. Това е
Коментари Харесай

Дъжд от падащи звезди очакваме до 14 август, може да се наблюдават с просто око

„ Между 9 и 14 август чакаме метеорния поток Персеиди. Това е събитие, при което голям брой астероиди - до 100 на час, падат в нашата атмосфера и красиво изгарят. Пикът на метеорния поток е навръх 12 август ”.  Това съобщи пред БГНЕС основателят на Софийския планетариум доктор инж. Недислав Веселинов.

 

„ Съветвам всички сред 9-14 август, само че най-добре на 12 август, когато ще е пикът, да вземат по едно одеяло, да излязат в някоя точка в града, в който живеят, където е мрачно и да се порадват на падащите звезди, тъй като те ще са доста “, сподели Веселинов.

 

Освен падащите звезди сега можем да следим и планетите Юпитер и Сатурн. „ Сатурн изгрява към 23:00 часа, а Юпитер изгрява малко по-късно - 2:00 часа “, съобщи ученият.

 

Към края на месеца те ще стартират да изгряват по-рано. Това са планетите в нашата лична Слънчева система. Метеоритният дъжд Персеиди можем да следим с просто око, само че за наблюдаване на планетите ще ни е необходим телескоп, добави той.

 

Относно най-новите открития в региона на астрономията астрономът сподели, че сега би трябвало да обърнем внимание на работата на най-новия телескоп „ Джеймс Уеб “. Той е ситуиран на доста забавно място - на така наречен точка на Лаграр, която е в сянката на Земята и Слънцето не й пречи.

 

„ Джеймс Уеб “ е телескоп, който е по-мощен от „ Хъбъл “ и сега получаваме фотоси с доста по-голяма разграничителна дарба, доста по-голяма, от която сме имали “, изясни той и добави, че с телескопа „ Джеймс Уеб “ могат да се следят всевъзможни неща - от мъглявини и галактики до обекти в дълбокия космос.

 

Веселинов е оптимист, че може да се открие планета, сходна на нашата. Досега са открити екзопланети - доста интензивно тече процесът по разкриване на екзопланети.

 

„ Действително са открити планети, които са ситуирани на такова място към звездите си, и ние релативно знаем химическия им състав, които са близки до нашата, забавното е дали на тях ще има живот ”, сподели Веселинов.

 

Към момента не може да се каже това, тъй като са толкоз надалеч, че ние ги виждаме такива, каквито са били преди хиляди години.

 

По думите му даже там сега да има рационален живот, който да излъчва като нас радиосигнали, които ние по принцип може да приемем, това се е случило преди хиляди години и те може още да не са пристигнали до нас, изясни Веселинов и посочи, че в Софийския планетариум може да се чуят историите за местонахождението на нашата планета Земя в Слънчевата система, какви други обекти има в нея. Представят се и истории за нашата вселена Млечен път - какви обекти има и какво съставляват те, както и мястото й във Вселената. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР